Maar… wees wel eerlijk!
Het is weer najaar, vele conculega’s (andere opleiders binnen het coachspectrum) zijn hun nieuwe lesklanten aan het werven. Hartstikke mooi en waardevol voor beginnend (paarden)coaches om jezelf te verdiepen tijdens een kennismaking of open avond. Alleen maar mooi dat we met meerdere zijn en er voor iedere cursist een leuke opleider tussen zit.
Wel zijn er vele die zichzelf opleider noemen zonder dat zij een enkele accreditatie bezitten, of er zijn mensen die toch wel enigszins foutief informeren. Het is waardevol dat er in een groeiend vakgebied concurrentie is, dat er diversiteit is en dat mensen kunnen gaan en staan waar zij willen. Qua prijs, qua inhoud en qua kwaliteit is er veel verschil. Ook qua opzet en vormgeving van opleidingen.
Uiteindelijk zijn er maar één handjevol geaccrediteerde opleiders en blijven er in de grote vijver van vele aanbieders niet zo heel veel over met de juiste papieren en belijningen als het het gaat om professionele beroepsbeoefening.
Uitgangspunt van Open2Contact, als je jouw diensten beroeps en bedrijfs aansprakelijk kunt verzekeren, dan is het de zwaarste erkenning die er is als het gaat om het uitoefenen van het beroep tot paardencoach. De opleider moet volgens ons een erkenning hebben voor zijn/haar opleiding bij een verzekeraar en in de branche zelf erkend zijn, naast allerlei andere prachtige NRTO of post Hbo keurmerken, moet volgens ons de basis eerst op orde zijn van het vak. Dan zijn alle andere keurmerken een waardevolle extra. Thans dat is onze visie.
Een schade aansprakelijke verzekering als ZZP paardencoach in onze ogen ook iets wat er ‘moet’ zijn. Stel je laat jezelf opleiden maar kan jouw diensten niet verzekeren, want het is niet erkend door een verzekeraar, er gebeurt iets en er valt schade, dan heb je een groot probleem toch?
Daarvoor moeten cursisten goed worden geïnformeerd en beschermd. Binnenkort zal Equine Risk speciaal voor onze cursisten en belangstellenden een informatieavond houden om hierover meer te vertellen. Het andere stukje verzekeringen vanuit zorgverzekeraars om diensten uit te betalen, wordt gering gedaan en alleen met de juiste papieren, die bestaan (nog) niet bij een standaard paardencoach opleiding maar omvatten altijd een breder scala. Lijkt het dan alsof een paardencoach opleiding alleen daar aan voldoet, dan is dat natuurlijk een beetje misleidend.
Afgelopen week kwam ik weer iets tegen waar ik toch een beetje kriebeltjes van krijg en dat is slechte voorlichting over ons vakgebied als paardencoach. Zo kwam een contact naar ons toe dat zij was geïnformeerd dat een partij beweert, dat er na het behalen van de paardencoach opleiding bij hen, paardencoachsessies vergoed worden. Dat is niet waar. Wel is het zo als je bijpassend juiste andere diploma’s (voor de goede orde elders) behaalt het dan wel kan. Tja dat is hetzelfde als dat je zegt, paardencoach vergoedingen krijgen voor jouw diensten? Behaal eerst maar eens jouw psychologie master plus de GZ aantekening, dan krijg jij jouw diensten wel vergoed… Dat is een beetje vreemd toch als je dan beweert dat jouw diploma tot paardencoach vergoedingenstromingen op gang brengt?
Op bijvoorbeeld het vak psychosociale medische basiskennis, dit is altijd al zo geweest en valt onder de AGB status. In mijn tijd bij de V-PCN als oud voorzitter was ik best ver met deze partij om coaching met paarden door zorgverzekeraars als ‘alternatieve geneeswijze’ vergoed te gaan krijgen met juiste opleidingsinhoud. Waar mens sprak over ‘met twee petten op’ was ik juist bezig een collectieve verandering te vormen voor de gehele branche, dit omdat met de juiste opleidingsinhoud je een opleiding tot paardencoach, voldoende inhoud kunt aten vormgeven om dit te bereiken. Daarbij hadden we gunning van deze partij en waren we op weg. Door groei, drukte van het opleidingcentrum heb ik het los gelaten. Het was voor mij destijds, blijf ik vrijwillig en misschien betaald V-PCN vormgeven of ga ik door als ondernemer. Ik heb gekozen voor het laatste. Wel weet ik daardoor maar al te goed hoe lijnen lopen en wat waar is en wat niet. Met een hoop opsmuk zie ik dingen voorbij komen, natuurlijk ook mooie dingen en als men nieuwe dingen bereikt dan wordt ik daar heel erg blij van. Maar het kan niet zo zijn dat één opleiding alles heeft en de rest niet, als één het heeft kan een ander het met de juiste inrichting en belijning van kennis en informatie het ook. Het is vreemd als één partij zegt dat allemaal te hebben, vervolgens wijst naar anderen wat allemaal niet juist en incorrect is en daarmee de pijlers op andere richt, dat is het moment waarop je bij jezelf moet afvragen wat kloppend is en wat niet kloppend is denk ik als je je laat informeren.
Een zorgaanbieder of ondernemer kan zichzelf met de juiste vooropleidingen en accreditaties bij het AGB aanmelden en in aanmerking komen voor vergoedingen via zorgverzekeraars. Dit is al jaren zo en nog steeds is er voor specifiek paardencoaches (nog) niet iets collectiefs geregeld waarbij men direct met het juiste diploma paardencoach diploma een vergoeding ontvangt na gedane diensten. Dit ‘broodje aap’ is dan ook ten onrechte en daar heb ik als geaccrediteerde opleider toch enigszins moeite mee, als men foutief informeert over dit onderwerp. Ten onrechte worden vaak ook beroepsverenigingen binnen het coachen met paarden aangevallen, terwijl dit toch echte in de branche erkende partijen zijn.
Als men zich bijvoorbeeld aansluit bij de Vereniging Paarden Coaching Nederland dan biedt dit bijvoorbeeld mogelijkheden bij het UWV. UWV koopt bijvoorbeeld re-integratie dienstverlening in. Heb jij dus een diploma van een paardencoach opleider welke in de branche erkend is, bijvoorbeeld een geaccrediteerd diploma bij de V-PCN, dan is het in de branche erkend en kun jij tezamen met jouw lidmaatschap bij de V-PCN. Na de opleiding jouw accreditatie als re-integratiedienstverlener aanvragen bij het UWV. Het UWV koopt op deze manier dienstverlening in en zo kun jij jouw klanten coachen als paardencoach. Uiteraard moet dit natuurlijk wel zijn wat je wil, jouw doelgroep die jouw hart heeft en het vraagt een pakket aan registratie. Van kvk uitreksel, tot diploma, bewijs van lidmaatschap van de vereniging, keurmerkregistratie van de vereniging tot en met allerlei andere uittreksels, maar het gaat erom; je kunt het met een juist geaccrediteerd diploma aanvragen, welke in de branche erkend is.
Goed en correct informeren blijft belangrijk, ook zul je jezelf moeten verdiepen en uiteindelijk is het allerbelangrijkste; heb je een goed gevoel bij jouw opleider? En is het vooral ook leuk om te doen en kun je er wat mee in de toekomst. Laat je goed informeren en vertrouw op jouw eigen intuïtie.
Auteur: Rosa van Veen