Voltijd opleiding (10 maanden)
Geaccrediteerd door de Beroepsvereniging
Vereniging Paarden Coaching Nederland en de Nederlandse Raad voor Trainers en Opleiders

Door Open2Contact gediplomeerde paardencoaches kunnen een verzekering afsluiten bij Hippo verzekeringen

DE OPLEIDING VOOR JOU

Als jij wilt werken als professionele coach met behulp van paarden!

Wat leer je?

Deze opleiding leert je hoe je mensen kunt coachen met behulp van paarden en de methode Motiverende Gespreksvoering. Je leert hoe je de fysieke en emotionele veiligheid van de coachee kunt waarborgen en wat belangrijk is op het gebied van paardenwelzijn. Je leert ook om kritisch naar jezelf te kijken en te reflecteren op je eigen handelen. Na het volgen van de opleiding kun jij aan de slag als paardencoach, of ben je weer een stap verder in jouw eigen ontwikkeling.

De opleiding Paardencoach van Open2Contact is in tien maanden te behalen en wordt verzorgd door deskundige en ervaren trainers. De opleiding staat ook zeer goed aangeschreven, waar wij erg blij mee zijn. Maar het belangrijkste vinden wij; het werken in kleine opleidingsgroepjes waardoor er veel ruimte is om maatwerk te leveren.

Nu het wezenlijke namelijk, wij vinden dat paarden goed en soms nog beter dan een mens, kunnen doordringen door de kern van ons menselijke bestaan. Paarden zeggen zoveel. Zij praten, zij praten zonder woorden in non-verbale taal. Met hun prachtig stralende ogen, sierlijke uiterlijk komen zij binnen bij mensen tot diep in de kern van ons bestaan. Paarden geven geen oordeel en wij mensen voelen een diepe verbinding met onze eigen ziel als wij kijken naar een paard. Op die manier is de kracht van een paard al ‘helend’ te noemen.

Leerdoelstellingen:
 • Ontdekken van de coachvraag
 • Reflectief handelen
 • Positief motiveren
 • Veilige inzet van paarden
 • Paardengedrag herkennen
 • Profilering als beroepscoach

Klik hier om nieuwsberichten en van alles over coaching met paarden te lezen!

img 2576 2

Wil jij met plezier en met de juiste tools in handen opgeleid worden?

Open2Contact is voorloper in Nederland als het gaat om de professionalisering van de coaching met paarden. O2C leidt met succes al sinds 2015 paardencoaches op. Onze unieke opleiding vormt een zeer goede voorbereiding op het vak van de zelfstandig paardencoach. Ook kan men, indien wij beiden een klik ervaren, deel uit maken van ons team. Doorontwikkelen en kunnen groeien behoren ook tot onze mogelijkheden. Een leven lang leren is ons motto!

Tools in handen hebben als paardencoach is belangrijk. Het is belangrijk om ‘paardvaardig’ te zijn en coachees verantwoord te kunnen begeleiden met inzet van het paard. Ook is het belangrijk om juiste coachtools in handen te hebben. Wij bij Open2Contact zetten op professionele wijze de motiverende gespreksvoering in. De motiverende gespreksvoering is een wetenschappelijk onderbouwde methodiek om mensen dichterbij hun eigen motivatie te brengen. Om mensen bewuster door hun eigen leven te laten gaan en dichterbij hunzelf te komen. Wij geloven erin dat motivaties getriggerd worden door goed naar mensen te luisteren en hen te ’empoweren’. Met andere woorden door mensen positief te bekrachtigen. Op die manier krijgen zij drivé, passie en ruimte om hun dromen te verwezenlijken!

Wij geloven dan ook in ieder mens, in welke omstandigheid dan ook, dat hij of zij kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf. Wij geloven in een goed gevoel, een goed leven voor iedereen. Dat iedereen keuzes heeft en dat door op het juiste te focussen, men altijd ruimte heeft om te groeien. Paarden, kunnen op beeldende wijze dromen en gedachten van mensen uitspreken. Doordat de paardencoach focust op het positieve en de coachee bekrachtigd kan het paard laten zien wat binnenin de persoon leeft. Dat is een unieke ervaring voor ieder mens! Van bezorger tot manager, van professor tot zwemjuf, een paard kan ieder zijn of haar droom ‘spiegelen’. Bij Open2Contact focussen wij op de dingen die goed gaan en de dingen die nog beter kunnen worden! Dankzij paarden en de motiverende gespreksvoering een unieke aanpak en waardevolle tool!

Hoe meer je leert, hoe meer je leert hoeveel er nog te leren valt!

Dé paardencoach opleiding waarmee je investeert in jouw toekomst

Coachen met paarden is in Nederland een relatief nieuw fenomeen. Daarbij kan iedereen zichzelf coach of paardencoach noemen. Waar artsen en hulpverleners moeten voldoen aan strenge eisen, zoals een BIG of SKJ registratie, heeft de coach vrij spel.

Open2Contact streeft naar een professionele, betrouwbare branche waarin de veiligheid van mensen en dieren is gewaarborgd. Met het diploma tot zelfstandig Paardencoach laat je zien professionaliteit belangrijk te vinden en wordt je opgenomen in het kwaliteitsregister van de Vereniging Paarden Coaching Nederland.

In de opleiding

 • Training Motiverende Gespreksvoering.
 • Acht lesbijeenkomsten op locatie met paarden, in zeer kleine groepjes van 4-6 medecursisten.
 • Acht e-learning lessen met een hoofdtrainer op afstand beschikbaar. Zo kun je de les altijd terugkijken, readers lezen en heb je zelfs voorbeeldfilmpjes van examens.
 • Zelfstandige praktijk en portfolio opdrachten.
 • Een privé coaching en een procesgesprek tijdens een van de opleidingsdagen.
 • Lessen van specialisten op het gebied van paarden en coaching.
 • Inclusief kosteloze herkansing en beoordeling proeffilmpjes Motiverende Gespreksvoering.
 • Twee examendagen, inclusief bewijs van deelname of geaccrediteerd diploma tot Paardencoach. Als het diploma (nog) niet behaald is, dan krijgt je alsnog een bewijs van deelname.
 • Interessante clinic tijdens een van de lessen.
 • Kwaliteitsmanager Open2Contact.
 • Koffie, thee en koek.

Tijdsduur

De opleiding is vanwege de opzet goed behapbaar. De studietijd bedraagt ongeveer 120 uur en is goed te combineren met een baan. Wel zijn er een aantal vaste lesdagen. Een deel van de studie bestaat uit een e-learning, waarbij je kunt inloggen op tijden dat het jou uitkomt.

Naast deze uren ben je ook tijd kwijt aan het lezen van boeken, de huiswerkopdrachten en het oefenen in coaching met paarden. Hiervoor moet je ongeveer 60 uur rekenen. Dit is sterk afhankelijk van je ervaring en achtergrond en natuurlijk je eigen inzet.

De e-learning en praktijk is opgesplitst waardoor je de praktijk goed kunt laten opvolgen met de theorie en je ‘fris’ aan jouw opdrachten kunt beginnen. We hebben de ervaring dat men tijdens uberlange lesdagen weinig meer opneemt en hebben deze daarom gesplitst van elkaar aangeboden. De e-learning kun je oppakken wanneer je maar wilt op een moment die jou goed uitkomt. Verstandig is het om na de praktijkochtend op te pakken zodat je praktijk en theorie juist kunt laten indalen.

Kosten

De opleiding, inclusief begeleiding, e-learning, lesdagen en 2-daags examen, kosten 3800 euro ex btw. Mocht je het examen niet halen, dan krijg je kosteloos een herkansing. Daarnaast bieden wij je een interessante clinic aan tijdens een van de lesdagen.

Deze opleiding is niet alleen investering in jouw persoonlijke groei, maar legt ook een stevige basis onder jouw onderneming als zelfstandig (paarden)coach.

Premiumpakket
Met een upgrade naar het premiumpakket wordt je opleiding aangevuld met een startpakket aan materialen die je nodig hebt als paardencoach, zoals handschoenen, een leadrope en coachkaarten. Daarnaast ontvang je 8 keer een uitgebreide lunch én 1,5 uur intervisie na de praktijklessen.

Superblij met de stap die ik heb gemaakt om hier mijn opleiding te volgen en hoop de opgedane kennis na het behalen van mijn diploma in te kunnen zetten binnen mijn nieuw opgezette coachingpraktijk Detta Reddast (wat IJslands is voor “het komt goed”) samen met mijn IJslandse paarden. Ook gun ik jou een zelfde mooie opleidingservaring! Als je nog twijfelt? Maak de keuze dan met jouw hart en ga ervoor!

jud

Judith Litzouw

Paardencoach

Het meer in contact komen met mijn gevoel heeft mij sneller naar de essentie binnen een gesprek geleid. Daarnaast ondervind je de toevoeging van de reactieve vermogens van het paard tijdens de coachsessies. Paarden komen in een diepere laag bij mensen binnen. Deze opleiding heeft mij heel veel opgeleverd waardoor ik mij nog beter ben gaan ontwikkelen.

Famke Diekstra

Paardencoach

Een boost voor je eigen ontwikkeling.

Een stevige basis voor je eigen bedrijf.

Een unieke kans om verschil te maken.

Jouw proces, jouw tempo

Iedere deelnemer binnen de opleiding is verschillend. Ieder heeft een ander doel met de opleiding. De één is nog onbekend met coaching en wil het vaak graag leren. De ander is al paardencoach maar zoekt naar verdere verdieping. Weer een ander werkt al jaren met paarden en volgt de opleiding niet om als coach aan de slag te gaan, maar om meer over zichzelf en paardengedrag te leren. De mix van verschillende deelnemers aan de opleiding juist heel interessant. Je leert namelijk veel van elkaar.

Zoals iedere deelnemer zijn eigen redenen heeft om de opleiding te volgen, heeft ook iedereen zijn eigen leerproces. Daarom werken we in kleine groepen, zodat er genoeg ruimte is voor individuele aandacht. Heb je toch net wat meer ondersteuning nodig? Dat kan, wij vinden maatwerk namelijk heel belangrijk.

Een vraag die velen hebben is of zij wel kunnen rondkomen van het beroep tot paardencoach. Om die vraag te beantwoorden is het goed om te kijken waarom je de opleiding wilt gaan doen. Wil je de opleiding bijvoorbeeld gaan doen omdat je een carrière switch wilt maken. Of wil je jezelf nog beter leren kennen waardoor je betere toekomstgerichte keuzes kunt gaan maken? Wij zien dat veel mensen binnen onze opleiding voor zichzelf betere tools leren ontwikkelen. De een vindt tijdens de opleiding haar droombaan. De ander koopt een paard en wordt dolgelukkig. Weer een ander komt bij ons werken als paardencoach of studeert door als trainer.

Eén ding durven wij met zekerheid te zeggen: de opleiding levert iedere student precies datgene op wat hij of zij nodig heeft! Ja zul je nu misschien denken, dat klinkt lekker makkelijk, maar zo simpel is het wel! Jij gaat namelijk zo diep met jouw innerlijke motivatie aan de slag dat je je dromen kunt gaan verwezenlijken. Als jij professionele (paarden)coach wilt worden helpen wij je graag op weg en maken wij jouw dromen samen met jou waar. Bij ons of elders in het land, wij geloven erin dat dingen niet voor niets gebeuren. Wij komen elkaar met een reden tegen, namelijk om jou beter op weg te helpen!


201a3368
irnee1

Deze opleiding past helemaal bij jou als je…

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022checku0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M173.898 439.404l-166.4-166.4c-9.997-9.997-9.997-26.206 0-36.204l36.203-36.204c9.997-9.998 26.207-9.998 36.204 0L192 312.69 432.095 72.596c9.997-9.997 26.207-9.997 36.204 0l36.203 36.204c9.997 9.997 9.997 26.206 0 36.204l-294.4 294.401c-9.998 9.997-26.207 9.997-36.204-.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e
 • Passie hebt voor mensen en paarden.
 • Al paardencoach bent en behoefte hebt aan verdieping.
 • Sensitief bent en van nature anderen aanvoelt. Mensen komen al heel je leven naar jou toe en vertellen je al snel hun levensverhaal. Coaching zit al in je!
 • Weet dat ‘doen’ echt helpt. Een paardencoach maakt gebruik van ervaringsgerichte leer. Jij wilt mensen in beweging zetten!
 • Al werkt als coach in je eigen praktijk, maar continu opzoek bent naar nieuwe methodieken en kennis.
 • Paardenwelzijn erg belangrijk vindt. Je wil niet zomaar ‘iets doen’ met de paarden. Je wil de hoogste kwaliteit bieden, zowel voor jouw cliënt als voor je paard.
 • Op zoek bent naar een opleiding die kan aansluiten op jouw wensen en doelen. Je wilt graag reflecteren en verbeteren op zowel persoonlijk als zakelijk gebied.
 • Daadwerkelijk aan de slag wilt gaan als paardencoach. We willen graag mensen persoonlijk laten groeien en zakelijk verder brengen. Binnen of buiten ons bedrijf, daar waar jij je goed voelt, dat is ons doel: van jou de allerbeste paardencoach in Nederland maken!

Data & groepen

We starten de opleiding een paar keer per jaar, op verschillende locaties.
Bekijk hieronder de startdata voor de voltijd opleidingen.


Kom kennismaken met de opleiding, houd je niet in, het is gratis! Gratis een proefsessie tussen de paarden. Wees van harte welkom!

Ben je nieuwsgierig of coaching met paarden wat voor jou is? Vraag een kennismaking aan met een van onze trainers in de weide. Je gaat met een duidelijk beeld over jouw doelen, wensen en informatie over de opleiding naar huis. Na een paar dagen hebben we even contact om te kijken of we met elkaar verder gaan. We kiezen voor ‘samen’ omdat ook wij een juiste match met onze cursisten belangrijk vinden. Als je die eerste stap nog moeilijk vindt, wees je dan bewust van het feit dat je nergens aan vast zit. Wij geloven erin dat dingen niet voor niets zo zijn. Dat wij niet voor niets met elkaar in contact komen en dat we altijd wat aan elkaars contact kunnen hebben. Voel je dan ook niet bezwaard om jouw gegevens achter te laten, we zullen contact met je opnemen en jij bepaalt de rest van deze reis. We ontmoeten je graag en kijken graag met je mee naar wat voor jou prettig is. De proefsessie is een cadeautje voor jezelf. Zoals men binnen Motiverende Gespreksvoering stelt: ‘Geef meer en neem minder’. Wij doen daar graag aan mee. Als je hieronder jouw gegevens invult nemen wij binnenkort contact met je op.

Vul hieronder jouw gegevens in om jouw gratis proefsessie aan te vragen:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.