opleiding ruitercoach

NIEUW! 10-daagse opleiding
Geaccrediteerd door de Beroepsvereniging
Paarden Coaching Nederland en het NRTO

Met instructeursverzekering bij Hippo verzekeringen op het paard, als je geslaagd bent!

DE OPLEIDING VOOR JOU ALS JE

Mental coaching wilt geven in de begeleiding van ruiters op het paard

De opleiding tot ruitercoach: geef ruiters net dat beetje extra dat zorgt voor plezier, een betere samenwerking en betere prestaties

Ruiters hebben bepaalde doelen met hun paard waar ze heel gelukkig van worden. Vaak gaat het behalen van die doelen echter niet in een rechte lijn van succes. Iedere ruiter ervaart, op wat voor manier dan ook, uitdagingen. Grote kans dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken van een professional.

Wij willen naar een wereld waarin de professional, de ruiter en het paard elkaar beter begrijpen. Begrijpen zorgt voor begrip en haalt het beste uit de verschillende stromingen en kennis die er op dit moment is. Wij willen de sport een handje vooruit helpen met de komst van meer en vooral goed opgeleide ruitercoaches.

Wij nodigen jou als instructeur, paardencoach of hippische professional uit om je op te leiden als ruitercoach en de brug te slaan tussen twee werelden. Aan de ene kant de reguliere sector die tevens ook volop in beweging staat, en aan de andere kant de meer holistische sector. Deze opleiding biedt jou het beste van beiden. Een combinatie van rij technische kennis én van coaching technieken.

201a3793 verbeterd nr

Coachtools & Motiverende Gespreksvoering

Beweging & Anatomie van het paard

Ruiterpsychologie
& Talenten

Mentale & Fysieke Tools voor Ruiters

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die op professionele wijze willen helpen om ruiters plezier te laten ervaren in het rijden, sporten en omgaan met hun paard.

Over de opleiding

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die op professionele wijze willen helpen om ruiters plezier te laten ervaren in het rijden, sporten en omgaan met hun paard.

Ben je al bekend met Motiverende Gespreksvoering of heb je het diploma Paardencoach al op zak? Dan kan je je met deze opleiding verder bekwamen in de specifieke behoeften en talenten van ruiters. Ben je instructeur of official dan is deze opleiding een ruime aanvulling in jouw contact met jouw ruiters. Je leert meer over beweging en anatomie gegeven door Johan Hamminga, het letterlijk en figuurlijk in beweging brengen van ruiters dankzij mentalcoaching tools, motiverende gespreksvoering en ruiterfysio. We specialiseren ons zowel in het mentale aspect van de ruiter, denk aan bekkenstabiliteit, corestability, ademhalings- en fysiotherapeutische oefeningen. Ook leer je op coachende wijze lesgeven, doormiddel van de motiverende gespreksvoering speciaal gericht op ruiters, ruiterpsychologie en ruitertalenten. De theorie van motiverende gespreksvoering gaat nog een stapje dieper in deze opleiding als je het al kent, omdat we meer thematisch gaan werken met de ruiters vanuit duidelijke doelen. Je gaat mensen tijdens en tussen de opleiding door coachen in jouw eigen praktijk.

De opleiding richt zich op bewustwording en bevat werkvormen om ruiters te coachen op talenten. Je leert werken met het ruitercoach-motivatieplan en krijgt tips van professionals en bekende ruiters uit de hippische branche. Daarmee kan je ruiters net dat beetje extra bieden wat zij nodig hebben. Het helpt je om samen doelen te stellen zodat de ruiter niet alleen rijtechnisch (fysiek) maar ook mentaal (cognitief) vooruitkomt en nog meer plezier gaat beleven van zijn of haar mooie passie!

img 7098

Feitjes over de opleiding

 • Deze opleiding telt voor 35 KNHS licentiepunten! Je leert coachmethoden op het paard te gebruiken.
 • Je leert om ruiters te ontspannen en beheerst met hun lichaam om te gaan, onmisbaar in ons huidige drukke leven van alle dag!
 • Je wordt zelf ook gecoacht in deze opleiding, op jouw eigen of een van onze paarden en leert ook jouw groepsgenootjes op het paard les te geven.
 • Na de opleiding met goed gevolg te hebben afgelegd mag jij mensen begeleiden op het paard en kun jij als ruitercoach een instructeursverzekering afsluiten via Hippo verzekeringen.
 • We werken met de beste hippische gastdocenten van het land denk aan mensen als Veroniek Pieper, Johan Hamminga, diverse ruiterfysio’s, KNHS officials en Motiverende Gespreksvoering trainers.

Deze opleiding is speciaal voor:

Paardencoaches

Als paardencoach heb je al de juiste kennis om mensen te begeleiden om dichter bij hun doelen te komen. In de opleiding tot ruitercoach zul je nog meer verdieping ervaren, en leer je daarnaast hoe je ruiters kunt begeleiden op het paard.

Instructeurs

Als instructeur heb je de juiste kennis om anderen te helpen om hun rijtechnische doelen te behalen, maar kan het je helpen om meer coachvaardigheden te leren. Op die manier kun je beter doorvragen naar de doelen van de ruiter, en kun je hen beter begeleiden als ze angstig zijn of aan hun eigen stukken willen werken.

Jou…

Ben jij zelf ruiter met een L niveau of rijke ervaring op het gebied van paarden? Of werk jij al langere tijd in de paardenwereld en voel je de behoefte om te verdiepen? Heb je interesse in zowel het coachen, als in de rijtechnische kennis en zou je graag anderen willen begeleiden op het paard? Neem contact op, dan kijken we of dit bij je past.

Wat anderen zeggen over onze opleidingen:

Superblij met de stap die ik heb gemaakt om hier mijn opleiding te volgen en hoop de opgedane kennis na het behalen van mijn diploma in te kunnen zetten binnen mijn nieuw opgezette coachingpraktijk Detta Reddast (wat IJslands is voor “het komt goed”) samen met mijn IJslandse paarden.

jud

Judith Litzouw

Paardencoach

Het meer in contact komen met mijn gevoel heeft mij sneller naar de essentie binnen een gesprek geleid. Daarnaast ondervind je de toevoeging van het reactieve vermogen van het paard tijdens de coachsessies.

Famke Diekstra

Paardencoach

laura
Wat dacht je wat er gebeurt als de ruiter een klein spiertje aanspant zonder dat hij zich daar bewust van is? Het paard voelt dat direct.

Gericht op bewustwording van talenten!

Van bewustwording weten we immers: je gaat er verfijnder en prettiger door communiceren met jezelf en jouw omgeving. Dit bewuster communiceren heeft ook invloed op jouw paard!

Paarden zijn immers zo gevoelig; zij wijken voor een vliegje als het moet! Wat dacht je wat er gebeurt als de ruiter een klein spiertje aanspant zonder dat hij zich daar bewust van is? Het paard voelt dat direct. We weten het allemaal, maar toch, hoe bewust zijn we nu eigenlijk?

Of men nu dressuur rijdt, een bosritje maakt, eventing rijdt, met bit of zonder bit, het maakt niet uit. Waar deze opleiding zich op richt is op de mens en daarmee de paard-mens interactie. Evenals bij coachen, maar dan op het paard. We vergroten het bewustzijn van de ruiter in positieve zin, we doen dit door de ruiter aan te spreken op zijn talenten.

De talenten van de ruiter hebben invloed op het (reactieve) spiegelende gedrag van het paard. Als de ruiter zichzelf bewust is van zijn of haar talenten dan kan de ruiter deze talenten effectief inzetten in harmonie met het paard. Heeft de ruiter bijvoorbeeld veel geduld en het paard soms minder, dan ligt daar een kans, door bewust te zijn van het geduld kan deze ruiter het paard de tijd geven.

img 7250

Welzijn voor het paard betekent een bewuste ruiter

Als ruitercoach begeleid je ruiters die…

 • … verder willen komen in de sport op een harmonieuze wijze
 • … hun eigen angsten willen overwinnen
 • … een goede eenheid willen vormen met hun paard
 • … hun bewustzijn willen vergroten op hun paard datgene te bieden wat het nodig heeft
 • … hun paard vertrouwen willen geven
img 2494

Over Open2Contact

Open2Contact is dé opleider op het gebied van coaching met paarden in Nederland. Wij leiden paardencoaches op die in staat zijn om het hoofd, hart en de juiste combinatie van tools het paard als instrument in te zetten om de coachee te helpen richting een positieve gedragsverandering.

Bij Open2Contact geloven wij dat ieder mens recht heeft op het naleven van zijn of haar droom. Ook geloven wij en weten wij dat er genoeg werk is voor paard- en ruitercoaches. Nog nooit was er zoveel aandacht voor werken in de natuur op basis van menselijke emoties en gevoel. Naast populariteit voor deze groeiende beroepsgroep heeft Open2Contact ook veel oog en aandacht voor kwaliteit in het werk.

Oprichtster Rosa van Veen verdiepte zich in verschillende disciplines binnen de paardenhouderij. Van Z2 dressuurruiter tot fokkerij, van drafsport tot paardencoach met een holistische inslag, zij staat voor alle disciplines open. Welzijn en wetenschappelijke verdieping over het paard staat voor haar daarbij centraal.

Rosa is als mens zakelijk, eerlijk, duidelijk en intuïtief. Zij haalt graag het allerbeste uit haar medemensen en gelooft dat er altijd een mogelijkheid is als je iets echt heel graag wilt.

Als opleidingsinstituut werkt Open2Contact met 20 trainers, en worden de opleidingen verzorgd vele verschillende locaties in Nederland. De afgelopen jaren zijn er vele cursisten opgeleid tot paardencoach, die vanuit hun eigen praktijk door heel Nederland opereren.

Praktische informatie

De jaaropleiding betreft 10 opleidingsdagen en zal worden gegeven onder leiding van Rosa Korteland-van Veen, Monique van Beek, zij zijn de hoofdtrainers. Johan Hamminga, Veroniek Pieper en enkele verschillende fysiotherapeuten voor ruiters zijn gastdocent in deze opleiding.

Op aangewezen dagen kunnen eigen paarden worden meegebracht naar de opleiding of men kan gebruik maken van onze paarden tijdens de lesdagen, dit gaat altijd in overleg. Bij paarden in de baan is altijd een Orun gediplomeerde instructeur aanwezig.

Paardencoaches of mensen die geen instructeur zijn kunnen na goed gevolg van deze opleiding wel een instructeursverzekering voor hun bedrijf aanvragen via Hippo Verzekeringen, wat inhoudt dat men professioneel en verantwoord mensen kan begeleiden op het paard. Voor een instructeursdiploma verwijzen wij naar de Orun opleiding. Coaching op het paard als ruitercoach is een nieuwe discipline om jouw praktijk en of instructeurs schap mee te verrijken.

De lessen vinden plaats in Gouda, Elspeet en Meppel. Vooraf aan de opleidingsdagen ontvang je een uitgebreide omschrijving van de lesdag en het thema. We werken met een groep van maximaal 7 mensen.

De opleiding is geaccrediteerd bij de Verenging Paarden Coaching Nederland, De Nederlandse Raad van Trainers en Opleiders, Hippo Verzekeringen, goed voor 35 KNHS licentiepunten en is op Hbo-niveau geïndiceerd. De opleider heeft ook een scholingsovereenkomst met het UWV, waar UWV zelf bepaald of men in aanmerking komt voor de opleiding. Voor vragen en meer info kan men ook mailen naar info@open2contact.nl of 06-41004452

Lesdagen in 2024

Groep 1 – 2024:

 • 16 februari 2024
 • 15 maart 2024
 • 12 april 2024
 • 3 mei 2024
 • 31 mei 2024
 • 21 juni 2024
 • 6 september 2024
 • 4 oktober 2024
 • 25 oktober 2024
 • 15 november 2024

Groep 2 – 2024:

 • 17 mei 2024
 • 14 juni 2024
 • 6 september 2024
 • 27 september 2024
 • 1 november 2024
 • 22 november 2024
 • 20 december 2024
 • 10 januari 2025
 • 7 februari 2025
 • 7 maart 2025

Lesdagen in 2025

Groep 1 – 2025:

 • 17 januari 2025
 • 14 februari 2025
 • 14 maart 2025
 • 11 april 2025
 • 9 mei 2025
 • 6 juni 2025
 • 12 september 2025
 • 10 oktober 2025
 • 24 oktober 2025
 • 14 november 2025

Lestijden & Tijdsinvestering

De lestijden zullen variëren en naast de lessen krijg je ook theoretische opdrachten en een e-learning mee. De totale tijd aan de opleiding (inclusief opdrachten en leeswerk) en om de mentale coachtechnieken goed onder de knie te krijgen bedraagt ongeveer 120 uur, maar is over een les jaar verspreid goed te verdelen naast bijvoorbeeld een drukke baan. Als men lesdagen mist dan krijgt men een vervangende opdracht om deze lesdag in te halen, als men meerdere lesdagen mist dan kijken we op maat wat er ingehaald moet worden, maar het beste is natuurlijk gewoon om aanwezig te zijn.

Thema’s & Lessen

Tijdens de lessen komen de volgende thema’s aan bod; Beweging en anatomie van het paard, Fysiotherapeutische oefeningen voor ruiters in de praktijk, ademhalingstechnieken, het activeren van de nervus vagus voor ruiters, ruiterpsychologie/talenten en motivatie, motiverende gespreksvoering en mentale coaching bij wedstrijdspanning.

Een boost voor je eigen ontwikkeling.

Een stevige basis voor je eigen bedrijf.

Een unieke kans om verschil te maken.

Profiteer van hoge introductiekorting!

Deze opleiding is nieuw binnen Open2Contact. Bij inschrijven betaal je nu €3100 excl. 9 procent btw.

studio maddy 7984

Interesse in deze opleiding?

Wil je graag meer weten over deze 10 daagse opleiding ?
Neem contact met ons op via onderstaand formulier voor een vrijblijvende kennismaking.

Ja, ik wil:(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.