opleiding therapeutisch werk met paarden

Niveau 1 en 2
Geaccrediteerd door de Beroepsvereniging
Paarden Coaching Nederland
en de NRTO

DE OPLEIDING VOOR JOU

Als jij je wilt verdiepen in de fysieke & mentale fitheid van mensen, met het paard als jouw medecoach

Wat leer je?

De rol van het paard is in de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Naast sport en recreatie wordt het paard tegenwoordig ook steeds vaker ingezet voor coaching. De meerwaarde hiervan wordt steeds meer gezien en de vraag naar coaching met paarden wordt dan ook steeds groter. 

Open2Contact heeft de afgelopen jaren al veel enthousiaste deelnemers opgeleid tot paardencoach. Met deze nieuwe opleiding gaan we nog een stapje verder. Hierin gaan we ons tevens bezighouden met therapeutische activiteiten óp het paard. Je leert daarbij hulpvragen te signaleren, indien nodig te verwijzen, samen te werken met deskundigen en een behandelplan op te stellen.

De volledige opleiding tot Therapeutisch werker met paarden duurt twee jaar en bestaat uit minimaal 16 lessen ondersteund met e-learning en praktijk. De opleiding kent twee niveaus.

studio maddy 7704
lianne2

Twee niveau’s

Niveau 1
Het eerste jaar kwalificeer jij jezelf in de basis als Therapeutisch werkend assistent met paarden. Na het volgen van dit deel van de opleiding heb je beperkte mogelijkheden om aan de slag te gaan en assisteer je een gediplomeerd Therapeutisch werker met paarden of Equitherapeut.

Niveau 2
Als jij ook jouw tweede jaar met succes hebt afgerond, ben jij gediplomeerd Therapeutisch werker met paarden. Je mag zelfstandig therapeutische behandelingen geven met behulp van paarden en je kunt jezelf verzekeren voor therapeutische activiteiten van de cliënt op het paard.

Ben je paardencoach en wil je mensen ook therapeutisch kunnen ondersteunen?

Dan is deze 2-jarige opleiding van Open2Contact een goede investering in je mogelijkheden als paardencoach om mensen verder te helpen in hun leven.

Dé opleiding die een extra dimensie toevoegt aan het werk als paardencoach

Het therapeutisch begeleiden van mensen op het paard vergt een andere expertise dan mensen puur rijtechnisch of coachend verder helpen. Juist de combinatie van deze disciplines maakt dat je net dat stapje verder kunt gaan. 

Zo weten we dat mensen op het paard zittend gemakkelijker naar hun ademhaling kunnen gaan. In plaats van coachen, ga je dus ook meer behandelend aan het werk. Ook zijn er diverse oefeningen waarbij mensen lichamelijke druk zoals spanning in de nek en schouders op het paard gemakkelijk kunnen loslaten.

Tijdsduur

Je bent ongeveer 80-110 uur op de locaties van Open2Contact, maar daarnaast moet je ook tijd reserveren voor het lezen van boeken, de huiswerkopdrachten en het oefenen van coaching met je eigen paarden (of paarden van derden). Deze uren schrijft Open2Contact niet voor. Onze schatting is dat je naast de tijd op onze locaties nog ongeveer 30-60 uur kwijt bent aan huiswerk uren. Deze uren zijn over 11 maanden verspreid.

Inhoud & kosten niveau 1

De opleiding bestaat uit praktijk en theorie, ondersteund door ons innovatieve e-learning programma. We gaan het eerste jaar in op de volgende thema’s: basispsychologie – de rol van de therapeut – therapeutisch werken met paarden; in teams, bij rouw en bij mensen met burn-out klachten – veilige en verantwoorde inzet van het therapiepaard. Ook werken we samen naar het examen ter afsluiting van leerjaar 1.

 • 7 lesdagen e-learning en praktijk
 • 7 zelfstudie dagen met begeleiding & werken met portfolio
 • Literatuur (zelfstudie)
 • Examen
 • Duur 1 jaar (in totaal ca. 90-110 uur)
 • Kosten: 2500,– excl. btw
 • Locatie: diverse locaties door Nederland, afhankelijk van jouw voorkeur en regio

Inhoud & kosten niveau 2

De opleiding bestaat uit praktijk en theorie, ondersteund door ons innovatieve e-learning programma. We gaan het tweede jaar in op de volgende thema’s: fysiotherapeutische middelen en activiteiten op en om het paard – het paard als sensomotorisch instrument – het welzijn van het therapiepaard – het schrijven van een behandelplan – werken met multidisciplinaire professionals

 • 6 lesdagen e-learning en praktijk
 • 2 intervisie dagen
 • Literatuur (zelfstudie)
 • Examen
 • Duur 1 jaar (in totaal ca. 80-90 uur)
 • Kosten: 2000,– euro excl 21% btw
 • Locatie: diverse locaties door Nederland, afhankelijk van jouw voorkeur en regio.

Een boost voor je eigen ontwikkeling.

Een stevige basis voor je eigen bedrijf.

Een unieke kans om verschil te maken.

Jouw proces, jouw tempo

Iedere deelnemer aan de opleiding is verschillend. Ieder heeft een ander doel met de opleiding. De één is nog onbekend met coaching en wil het vaak graag leren. De ander is al paardencoach maar zoekt naar verdere verdieping. Weer een ander werkt al jaren met paarden en volgt de opleiding niet om als coach aan de slag te gaan, maar om meer over zichzelf en paardengedrag te leren. De mix van verschillende deelnemers maar de opleiding juist heel interessant. Je leert namelijk veen van elkaar.

Zoals iedere deelnemer zijn eigen redenen heeft om de opleiding te volgen, heeft ook iedereen zijn eigen leerproces. Daarom werken we in kleine groepen, zodat er genoeg ruimte is voor individuele aandacht. En heb je toch net wat meer ondersteuning nodig? Dan kan dat in een persoonlijk verdiepingstraject.

paardencoaching met kinderen 2
paardencoaching met kinderen3

Deze opleiding past helemaal bij jou als je…

 • Passie hebt voor mensen en paarden.
 • Sensitief bent en van nature anderen aanvoelt.
 • Al werkt als coach in je eigen praktijk, maar continu opzoek bent naar nieuwe methodieken en kennis.
 • Mensen ook wilt kunnen helpen bij bijvoorbeeld rouw en burnoutklachten.
 • Wilt leren hoe je kunt samenwerken met zorgprofessionals en hoe je een behandelplan maakt.

Interesse in de opleiding?

Kom het zelf ervaren en boek een privé sessie met één van de trainers. Je krijgt dan meer uitleg over de opleiding en jij kunt voelen of de opleiding bij je past. Deze kennismaking duurt ongeveer 45 minuten en is kosteloos. Als je je gegevens achterlaat, neemt één van de trainers contact met je op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.