Gymnastiseren van het paard, bodywork

Dressuur is van origine bedoeld om je paard te gymnastiseren. Je paard door zijn lichaam laten lopen van achteren naar voren. Het bewerken van blokkades en spiermassa trainen van en bij het paard. Toch laten heel veel mensen het paard in een zelfde houding lopen, of strak met de hand naar beneden gericht of losjes zonder aanleuning half uit elkaar naar voren. Het verbaasd mij nu ik in een paar jaar tijd van werelds beste trainers meer en meer leer, observeer, veel bij grote internationale wedstrijden ben gaan kijken, hoe weinig mensen uit hun comfortzone durven gaan. Helemaal op wedstrijd en hun paarden ‘los’ durven te werken, te gymnastiseren en soepel proberen te maken.

clinic (1)

Eigenlijk zouden we met zijn allen meer aan yoga moeten doen bij de paarden, het tempo van de basisgangen iets lager moeten stellen om het paard rustig in balans te brengen en vandaaruit losser te gaan maken. Zachter op het lichaam, in de hals, op de rug en het paard wel vlug te laten zijn vanuit de achterbenen. Om dit goed te kunnen beheersen is juiste timing van iemand vanaf de grond (trainer) een must. Op deze manier rijden vergt een heldere mindset, want je hebt al jouw coördinatie, core-stability en interactie van lichaam naar lichaam nodig om de hulpgeving juist door te voeren. De timimg, out your comfort gaan (want weinigen zijn op deze manier bezig dus je moet je omgeving los kunnen laten), taakgericht werken, communiceren in de meest verfijnde zin met je paard en steeds soepel en zacht blijven met jouw hulpgeving maar wel heel snel (zonder hard te worden) zijn de aller moeilijkste stappen. Maar als je hiermee de spiermassa van je paard, de zachtheid op zijn lichaam en de interactiepatronen kunt bevorderen, dan geeft dat het mooiste gevoel dat er is!

Enkel het paard in één houding, over zijn tempo door de baan rijden, keer op keer dezelfde oefeningen rijden, zonder iets van zijn lichaam te vragen is geen gymnastiseren. Bij gymnastiseren bevorderen we het lichaamsgebruik, maken we het paard zacht op het lichaam en alert in de voorwaartse impuls en gaan we vanuit deze basis stapje voor stapje verder om bijvoorbeeld op den duur een mooie proef te rijden, een fijne galop te beheersen of het paard ook op andere plaatsen zacht en ontspannen (buitenrit) te kunnen rijden.

Samen met meervoudig grand prix ruiter Dries Roefs geeft Open2Contact clinics over het gymnastiseren van jouw paard, waarbij we ruiterspyschologie en paardenpsychologie toevoegen aan onze lessen. Een weldadige combinatie voor ruiter en paard!

Vraag via info@open2contact.nl naar een proefclinic bij jou op stal!

Auteur: Rosa van Veen

Delen is lief!