opleiding paardencoach

Deeltijd opleiding (4-8 maanden)
Geaccrediteerd door de Beroepsvereniging
Paarden Coaching Nederland
en de NRTO

Gediplomeerde paardencoaches van Open2Contact kunnen zichzelf laten verzekeren bij Hippo verzekeringen zij erkennen deze opleiding.

DE DEELTIJD OPLEIDING IS VOOR JOU

Als je wilt studeren in jouw eigen regio, op jouw eigen tempo, met een kleine beurs.

Samen maken wij jouw opleiding makkelijk haalbaar!

Wat leer je?

Deze opleiding op hbo-niveau leert je hoe je mensen kunt coachen met behulp van paarden en de methode Motiverende Gespreksvoering. Je leert hoe je de fysieke en emotionele veiligheid van de coachee kunt waarborgen en wat belangrijk is op het gebied van dierenwelzijn. Maar je leert ook om kritisch naar jezelf te kijken en te reflecteren op je eigen handelen. Na het volgen van de opleiding weet je je te profileren als zelfstandige professional op het gebied van coachen met paarden.

De deeltijdopleiding Paardencoach van Open2Contact duurt, afhankelijk van jouw eigen tempo en ervaring, duurt 4 tot 8 maanden en kan grotendeels op afstand worden gevolgd. De opleiding is te volgen dichtbij jou in de buurt als je dat wilt. Vanwege de zelfstandigheid in de opleiding is de opleiding goedkoper en daardoor nog beter te bekostigen. Wil je juist langer over de opleiding doen en deze in jouw eigen tempo volgen? Bijvoorbeeld bij langdurige of chronische ziekte? Die mogelijkheden zijn er ook en zullen speciaal met jou worden vastgelegd als je dit aangeeft. We doen er, met liefde en passie, alles aan om het studeren voor jou zo prettig en makkelijk mogelijk te maken


Leerdoelstellingen:
 • Ontdekken van de coachvraag
 • Reflectief handelen
 • Positief motiveren
 • Veilige inzet van paarden
 • Paardengedrag herkennen
 • Profilering als beroepscoach
lilian
201a3368

Wil jij opgeleid worden tot een van de beste paardencoaches van Nederland?

Open2Contact is voorloper in Nederland als het gaat om de professionalisering van het coaching met paarden. Onze unieke voltijd en deeltijd opleidingen vormen de beste voorbereiding op het vak van zelfstandig paardencoach.

Dé paardencoach opleiding waarmee je investeert in professionaliteit

Coachen met paarden is in Nederland een relatief nieuw fenomeen. Daarbij kan iedereen zichzelf coach of paardencoach noemen. Waar artsen en hulpverleners moeten voldoen aan strenge eisen, zoals een BIG of SKJ registratie, heeft de coach vrij spel.

Open2Contact streeft naar een professionele, betrouwbare branche waarin de veiligheid van mensen en dieren is gewaarborgd. Met het diploma Zelfstandig Paardencoach laat je zien professionaliteit belangrijk te vinden en wordt je opgenomen in het kwaliteitsregister van de Vereniging Paarden Coaching Nederland.

In de opleiding

 • Training Motiverende Gespreksvoering, inclusief certificaat.
 • Acht e-learning lessen met een hoofdtrainer op afstand beschikbaar. Zo kun je de les altijd terugkijken, readers lezen en heb je zelfs voorbeeldfilmpjes van examens.
 • Zelfstandige praktijk en portfolio opdrachten, oefencoachings en contacturen met trainer.
 • Twee online contactmomenten met je vaste hoofdtrainer.
 • Twee live privé coachings tussen de paarden.
 • Procesgesprek met vaste hoofdtrainer.
 • Portfolio wordt nagekeken en beoordeeld door vaste hoofdtrainer.
 • Inclusief kosteloze herkansing en beoordeling proeffilmpjes.
 • Twee uitgebreide examenuitslag contactmomenten naar aanleiding van ingezonden opdrachten/filmpjes voor het geaccrediteerd en beroepsaansprakelijk gekwalificeerd diploma tot Paardencoach.
 • Mogelijkheid contact kwaliteitsfunctionaris Open2Contact

Tijdsduur

De studietijd bedraagt ongeveer 90 uur en is goed te combineren met een baan. Wel zijn er een aantal vaste lesdagen. Een deel van de studie bestaat uit een e-learning, waarbij je kunt inloggen op tijden dat het jou uitkomt.

Naast deze uren ben je ook tijd kwijt aan het lezen van boeken, de huiswerkopdrachten en het oefenen in coaching met paarden. Hiervoor moet je ongeveer 60 uur rekenen. Dit is sterk afhankelijk van je ervaring en achtergrond en natuurlijk je eigen inzet.

Kosten

De opleiding, inclusief begeleiding, e-learning en examen, kost in €2800 ex btw. Dit bedrag kan je evt. in termijnen betalen. Kijk op deze pagina/ voor de tarieven en eventuele tips om de opleiding te kunnen bekostigen. Onze ervaring, als jij dit echt wilt, komen we er altijd wel uit. Zolang je voor jouw droom gaat, wijst het pad zich vanzelf!

Mocht je het examen niet halen, dan krijg je kosteloos een herkansing.

Deze opleiding is niet alleen investering in jouw persoonlijke groei, maar legt ook een stevige basis onder jouw onderneming als zelfstandig (paarden)coach.

Superblij met de stap die ik heb gemaakt om hier mijn opleiding te volgen en hoop de opgedane kennis na het behalen van mijn diploma in te kunnen zetten binnen mijn nieuw opgezette coachingpraktijk Detta Reddast (wat IJslands is voor “het komt goed”) samen met mijn IJslandse paarden.

jud

Judith Litzouw

Paardencoach

Het meer in contact komen met mijn gevoel heeft mij sneller naar de essentie binnen een gesprek geleid. Daarnaast ondervind je de toevoeging van het reactieve vermogen van het paard tijdens de coachsessies.

Famke Diekstra

Paardencoach

Een boost voor je eigen ontwikkeling.

Een stevige basis voor je eigen bedrijf.

Een unieke kans om verschil te maken.

Jouw proces, jouw tempo

Iedere deelnemer aan de opleiding is verschillend. Ieder heeft een ander doel met de opleiding. De één is nog onbekend met coaching en wil het vak graag leren. De ander is al paardencoach maar zoekt naar verdere verdieping. Weer een ander werkt al jaren met paarden en volgt de opleiding niet om als coach aan de slag te gaan, maar om meer over zichzelf en paardengedrag te leren.

Zoals iedere deelnemer zijn eigen redenen heeft om de opleiding te volgen, heeft ook iedereen zijn eigen leerproces. Bij Open2Contact kan je rekenen op veel individuele aandacht.

laura

Deze opleiding past helemaal bij jou als je…

 • Passie hebt voor mensen en paarden.
 • Al paardencoach bent en behoefte hebt aan verdieping.
 • Sensitief bent en van nature anderen aanvoelt. Mensen komen al heel je leven naar jou toe en vertellen je al snel hun levensverhaal. Coaching zit al in je!
 • Weet dat ‘doen’ echt helpt. Een paardencoach maakt gebruik van ervaringsgerichte leer. Jij wilt mensen in beweging zetten!
 • Al werkt als coach in je eigen praktijk, maar continu opzoek bent naar nieuwe methodieken en kennis.
 • Paardenwelzijn erg belangrijk vindt. Je wil niet zomaar ‘iets doen’ met de paarden. Je wil de hoogste kwaliteit bieden, zowel voor jouw cliënt als voor je paard.
 • Op zoek bent naar een opleiding die kan aansluiten op jouw wensen en doelen. Je wilt graag reflecteren en verbeteren op zowel persoonlijk als zakelijk gebied.
 • Daadwerkelijk aan de slag wilt gaan als paardencoach. We willen graag mensen persoonlijk laten groeien en zakelijk verder brengen. Binnen of buiten ons bedrijf, daar waar jij je goed voelt, dat is ons doel: van jou de allerbeste paardencoach in Nederland maken!

Kennismaken met deze opleiding?

Ben je nieuwsgierig of coaching met paarden wat voor jou is? Vraag een kennismaking aan met een van onze trainers in de weide. Zo kan je zelf ervaren en voelen of coaching met paarden wat voor jou is. Ook geven we je dan meer uitleg over de opleiding, zodat jij weet of de opleiding bij je past. De kennismaking is vrijblijvend en duurt ongeveer veertig minuten. Meld je aan via onderstaand formulier. Tijdens de kennismaking passen we een motiverende gespreksvoering toe waardoor jij dichter bij je eigen wensen en verlangens komt. Je gaat met een duidelijk beeld over jouw doelen, wensen en informatie over de opleiding naar huis. Na een paar dagen hebben we even contact om te kijken of we met elkaar verder gaan. We kiezen voor ‘samen’ omdat ook wij een juiste match met onze cursisten belangrijk vinden. Leren in een prettige, verantwoorde omgeving staat altijd voorop. Voel je welkom en zet die eerste stap op weg naar een kennismaking voor deze waardevolle en unieke opleiding!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.