Paardencoach ben jij ondernemend genoeg?

Paardencoaches zijn nagenoeg bijna altijd freelancers, niet altijd en gelukkig groeit het vakgebied maar nog steeds betreft het veel zelfstandigen wat op zich natuurlijk prima is. Dat komt omdat dit vak nog maar een twintig jaar bestaat en het ook bij deze tijd hoort dat men als zzper werkzaam is. Voor manege bedrijven of zorgboerderijen die wel met paardencoaches werken is het ook wel prettig dat die paardencoach een factuurtje stuurt en verder helemaal zelf zijn of haar praktijk op orde heeft. Misschien hoort het ook gewoon wel bij deze nieuwe tijd.

Het lastige aan de andere kant is wel dat het ondernemende vaardigheden vergt. Als goede paardencoach ben je namelijk niet meteen ook een succesvolle ondernemer. Sterker nog paardencoaches werken over de linie vanuit volle passie en het hart en hebben aanvankelijk niet zoveel met verkoop.

Zoiets als hoofd, handen hart, ethisch verantwoord werken. Hoort verkoop daar dan ook bij? Tja dat is een lastige blijkt voor vele paardencoaches. Vele gedachten als wat zijn mijn diensten waard? Durf ik dat wel te vragen? Waar vind ik mijn coachees? Kan ik het wel goed genoeg? Steken dan vaak de kop op. Hoe kun je daar dan uit komen?

img 2650

Wellicht helpt het je om eens een paar zaken op een rijtje te zetten en voor jezelf te beantwoorden. Immers als jij goed weet wat je wilt ben je duidelijk voor jouw klant en klanten vinden dat prettig. Het maakt je verkoop ook echt een stuk makkelijker. Hoe kan iemand jou immers vinden als je zelf niet weet waar je staat. Tja, het klinkt allemaal logisch, maar hoe doe je dat dan? Nou hieronder eens een paar gerichte vragen aan jezelf die jou gaan helpen.

-Wat is mijn missie als ondernemer?

-Wat is mijn visie?

-Wie is mijn doelgroep?

-Hoeveel uur wil ik per week werken en wat wil ik verdienen?

-Wat vraag ik dan voor mijn diensten?

-Welke marketingstrategie pas ik toe of zoek ik hulp voor?

De eerste vragen kun je waarschijnlijk wel aardig beantwoorden. Bij de vragen wat vraag ik voor mijn diensten zul je je moeten inleven in jouw doelgroep. Wat hebben zij te besteden? Wie betaald het? Ouders? Werkgever? Daar wordt het allemaal al meer concreet van. Wil jij bijvoorbeeld een paardencoach zijn die re-integratieklanten, ofwel mensen die zijn uitgevallen, dan zul je jouw bedrijf moeten voorzien van juiste accreditaties en bijvoorbeeld (raam)overeenkomsten met verschillende partijen, denk aan UWV of de gemeente. Je moet dan bijvoorbeeld ook jouw bedrijf registreren bij een beroepsvereniging zoals de Vereniging Paarden Coaching Nederland. Dat vergt tijd maar zoals met alle zaken, bezin eer ge begint.

Het valt mij op dat de meeste paardencoaches dat lastig vinden, niet goed hebben nagedacht over wat zij precies willen en soms ook niet weten welke ingangen er allemaal wel niet zijn! Dat zijn er namelijk veel, afwachten en praten en denken over waarom het niet lukt, excuses zoeken buiten jezelf, het helpt niet. Wat wel helpt, ga ‘buurten’ ga naar ondernemersbijeenkomsten. Ga naar gelegenheden waar jouw doelgroep zit, vraag aan een zorgboerderij, school, gemeente of je wat kan betekenen en hoe dat gaat.

Ga de boer op! Je zult nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe ideeën opdoen en voor je het weet sta je te ondernemen vanuit ziel en zaligheid zonder dat het als ‘verkoop’ voelt. Verkopen, echt verkopen, gaat namelijk vanzelf als mensen voelen en ervaren dat jij vanuit je hart onderneemt. Dat is iets waar ik echt van overtuigt ben en waarom ik begrijp waarom grote ondernemers met juiste intenties altijd zeggen, geld is niet belangrijk de juiste energie wel. Die juiste energie dan willen mensen bij je zijn, thats te key! Echt waar! Als jij achter jouw onderneming staat, werkt vanuit betekenis en goede intentie dan is verkopen niet meer dan oprechte aandacht hebben voor jouw klant ofwel coachee en vanzelf wil deze persoon meer van jou en jouw diensten. Als je van te voren maar goed nadenkt over wat je wilt aanbieden, waarom en aan wie. Dan gaat de rest, mits je niet blijft afwachten, gewoon vanzelf!

Geloof, heb toewijding en maak verbinding! Dit is de sleutel van jouw onderneming!

Dan volgt de marketingstrategie ofwel, hoe zorg je dat de klanten bij je komen als je zelf de tijd niet hebt of het niet wil? Je kan het ook simpeler aanpakken er zijn bureaus zoals die van Colours of Happiness van Ilaria Caputo zij is er in gespecialiseerd om coaches en therapeuten verder te helpen met hun marketing bijvoorbeeld de online marketing. Het leuke is… zij is nog paardencoach ook! Al haar toewijding geloof en verbinding die zij maakt zijn erop gericht om jou verder te helpen met jouw waardevolle praktijk!

Ik hoop dat je wat hebt aan en vooral… dat je gelooft in jouw kracht als ondernemer om jouw prachtige werk uit te voeren! Ik geloof in jou!

Liefs Rosa

112 002
Delen is lief!