Wat verdient een paardencoach?

Stel je voor je bent klaar en hebt jouw diploma behaald en nu? Wat verdien je per uur? Of per maand, waar ga je werken? Hoe gaat dat? Hele legitieme vragen als je begint met een opleiding tot paardencoach. Het is zo dat coachen met paarden veelal zelfstandig wordt gedaan. Doet men dit in dienstverband bijvoorbeeld op een zorgboederij en behoort dit tot een van jouw dagelijkse begeleidingstaken, dan val je bijvoorbeeld onder de CAO gehandicaptenzorg. Afhankelijk van jouw werksoort, werkgever, contract, diploma, ervaringsjaren en salarisschaal zul jij dan betaald worden.

Werk jij als zelfstandige paardencoach dan is het de prijs die jij er aan geeft. Jij bepaald de prijs voor jouw diensten, deze liggen gemiddeld zo’n 30 tot 45 euro per uur exclusief btw. Deze prijs zal gehanteerd worden bij bijvoorbeeld een particulier. Geef je bijvoorbeeld ondersteuning met paarden in een re-integratie traject dan zit men al sneller op een 100 euro ex btw per uur. Ook coaching met paarden aan bedrijven, bijvoorbeeld in kader business coaching met paarden kan oplopen naar zo’n 1200 euro tot meer (afhankelijk van de vraag) per teambuilding. Denk eraan dat dit de omzet is en jij zelf jouw vaste kosten (marketingkosten om mensen te kunnen coachen, paard, huur paard, halster, thee of koffie ect) er nog af gaan.

Daarmee verdient een paardencoach gemiddeld meer dan een instructeur paardrijden, de opleidingstarieven en bijscholingen liggen ook hoger. Dit heeft met de marktconforme waarde van coaching opleidingen te maken en het verschil met de tarieven binnen de hippische sector. Daarin betalen werkgevers nogal eens de opleiding van een paardencoach en binnen de instructeursopleidingen doet men dit zelf. Achterliggende reden, door coaching kan een werknemer zichzelf verstevigen en het team meer bieden, een instructeursopleiding is meer voor diegene zelf en echt gericht op interactie tussen ruiter en paard een andere werksoort minder toepasbaar in bijvoorbeeld de IT branche. Terwijl (paarden)coach worden ook vaak iets meebrengt in het team van de werkgever. Ook zonder paarden is men dan tenslotte coach.

Delen is lief!